Historie podRóżne Podcast

#19 Historie (pod)Różne – Kulinarna Czarnogóra.

Kuchnia Czarnogórska

Dziś porozmawiamy o jedzeniu oraz o tym jak odtworzyć czarnogórskie smaki we własnej kuchni!


Prowadzący:
Izabela No-To

Izabela No-To
Bartosz Pussak

Bartosz Pussak

Cevapi

Składniki:
200 g mielonej jagnięciny
600 g mielonej cielęciny lub wołowiny
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
Ok. 6 łyżek chłodnej wody
Olej do smażenia

Wykonanie:
Czosnek i cebulę po obraniu i umyciu bardzo drobno posiekać i dodać do mielonego mięsa. Przyprawić i powoli dodawać wody. Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia z mięsa uformować ruloniki grubości kciuka. Smażymy na grillu lub na patelni z odrobiną oliwy.

Kacamak

Składniki (na 2 osoby):
2 duże ziemniaki
4-5 łyżek mąki kukurydzianej
sól
1 łyżka masła
1 garść waszego ulubionego startego sera

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i tniemy w mniejsze kawałki, myjemy, i wrzucamy do garnka z gotującą się osoloną wodą, gotujemy do momentu w którym ziemniaki zaczną się rozpadać. Następnie upewniamy się, że wody w garnku jest akurat tyle aby przykrywała ziemniaki i rozgniatamy je tłuczkiem. Garnek ponownie stawiamy na ogniu, dosypujemy mąkę i całość energicznie mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Garnek zestawiamy z ognia i do uzyskanej kremowej masy dodajemy ser oraz masło. Mieszamy energicznie do momentu rozpuszczenia się tych dwóch składników.

Ajvar

Składniki:
8 czerwonych papryk
2 nieduże bakłażany
1 mała, ostra papryka
2 łyżki winnego octu
łyżeczka miodu
ząbek czosnku
sól i pieprz
oliwa

Wykonanie:
Papryki kroimy na ćwiartki i oczyszczam z pestek. Bakłażany kroimy na grube plastry lub na ćwiartki. Warzywa delikatnie smarujemy oliwą, solimy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut, papryki powinny być lekko czarne na końcach ale nie całe spalone.
Gorące papryki wrzucamy do strunowego woreczka lub zamykamy w szczelnym pojemniku na przynajmniej kwadrans – ułatwi to ich obieranie. Po upływie piętnastu minut wyjmujemy je i obieram skubiąc ze skórki.
Obrane papryki przekładamy do dużej miski razem z bakłażanami. Dodajemy ząbek czosnek, ocet, miód, sól oraz pieprz i wszystko mielimy lub blendujemy. Kiedy jest już odpowiednio doprawiony, przekładamy go do słoika i wstawiam do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Tydzień czarnogórski trwa, a wraz z nim promocja:

SPRAWDŹ PROMOCJĘ!

Mamy również niespodziankę – informator po tym pięknym kraju!