Historie podRóżne Podcast

#15 Historie (pod)Różne – Jak smakuje Bułgaria? (rozmowa z Magdą Teklą)

Kuchnia bułgarska

Dziś nasza niezastąpiona Magda Tekla opowie nam o tym co w Bułgarii najlepsze czyli kuchni!


Prowadzący:
Izabela No-To

Izabela No-To
Bartosz Pussak

Bartosz Pussak

Goście:

Magdalena Tekla

Magdalena Tekla

Kuchnia bułgarska to flagowy przykład bałkańskiej sztuki kulinarnej. Łączy w sobie wpływy greckie i tureckie, zachowując jednocześnie unikalny i niepowtarzalny charakter. Jest zdrowa, bogata i różnorodna tak jak różnorodne są tradycje i obyczaje poszczególnych regionów tego kraju. Oddaje doskonale jego klimat, powiedziałabym że kusi kolorami, odurza ilością przypraw, a przy tym niezwykle syci.

Mi­ło­śni­cy je­dze­nia do syta będą cie­szyć się so­czy­sty­mi mię­sa­mi między innymi baraniną, wieprzowiną i jagnięciną ale też drobiem. Ama­to­rzy lek­ko­straw­nych dań na­je­dzą się świe­ży­mi i zdro­wy­mi zu­pa­mi wa­rzyw­ny­mi oraz sałatkami. Oczywiście w menu bułgarskim nie może zabraknąć świeżej ryby, dostępnej tutaj przez okrągły rok, sera sirene oraz kwaśnego mleka (kiseło mliako).

Banica, czuszka birek, tarator czy kebapcze to tylko niektóre potrawy, o których opowie nam dziś Magda! Będzie smakowicie!